Lening oversluiten

Als je meerdere (kleine)leningen hebt afgesloten om bijvoorbeeld je kapotte tv te vervangen, of hebt bij de Wehkamp (postorderbedrijf) verschillende producten op afbetaling hebt gekocht dan heb je te maken met relatief kleine leningen waarbij een hoog rente tarief bijhoort. In dit geval kan het rendabel zijn om deze bestaande leningen over te sluiten.

De gedachte hierachter is dat je een nieuwe (grote)lening afsluit waarmee je alle bestaande leningen kan aflossen. Dan heb je dus i.p.v. meerdere kleine leningen met hoge koste een grote lening met relatief lagere kosten. Let er wel op dat bij het vervroegd aflossen van een lening soms boetes in rekening worden gebracht, dit is het geval bij een persoonlijke lening, maar niet bij een doorlopend krediet. Het kan dus zo zijn dat de boete kosten het rente voordeel opheffen en je er misschien wel op achteruit gaat.

Het gebeurt ook wel eens dat een bestaande lening wordt omgezet in een nieuwe lening met een langere looptijd. Door de langere looptijd van de lening zal het maandbedrag wat je moet betalen lager worden, maar het totale bedrag wat je uiteindelijk betaald hoger uitkomen omdat je over een langere periode rente betaald over het bedrag wat je nog verschuldigd bent. Bij deze vorm van oversluiten ben je dus niet goedkoper uit alleen je maandlasten worden minder.