WOZ krediet

Huiseigenaren krijgen jaarlijks bericht over de nieuwe WOZ waarde van hun woning. In veel gevallen leidt dit tot een hogere vaststelling van de waarde. Een hogere WOZ-waarde betekent in feite een toename van het eigen vermogen door de waarde stijging van de eigen woning. Omdat deze waarde in de woning zit komt deze overwaarde pas vrij na verkoop van de woning. Wilt u toch gebruik maken van deze overwaarde dan kunt u hiervoor een tweede hypotheek afsluiten. Het nadeel is wel dat een tweede hypotheek extra kosten met zich meebrengt. Hierbij kan je denken aan taxatiekosten, notariskosten en hypotheekakte. Daarom bestaat er sinds kort een nieuwe product: het WOZ krediet.

Het voordeel wat dit met zich meebrengt is dat je kunt profiteren van een lagere rente, dit gezien de hypotheekrente lager ligt dan de rente van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een WOZ-krediet is echter alleen mogelijk wanneer u, een eigen woning bezit.

De rente van WOZ krediet is fiscaal aftrekbaar als je het vrijgekomen geld gebruikt voor de verwerving, onderhoud en verbetering van je eigen woning. Ook de tuin hoort hierbij. Gebruik je het vrijgekomen geld voor een ander doel dan het huis dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de voordelen van een WOZ krediet?

  • Geen taxatiekosten.      
  • Geen notariskosten.
  • U hoeft dus ook geen vrije dag op te offeren voor een bezoek aan de notaris.  
  • U beschikt snel over u eigen geld.  
  • U betaald geen afsluitprovisie aan de bank.
  • Vrije bestedingsmogelijkheid

Bereken zelf en eenvoudig uw WOZ krediet

U kunt zelf eenvoudig uw WOZ krediet ruimte berekenen. U neemt de WOZ waarde (stel 200.000,- euro). U vermenigvuldigt deze met 150% (= 300.000,- euro). Dit bedrag vermindert u met uw huidige hypotheekinschrijving (stel 250.000,-). U kunt dan maximaal 300.000,- euro min 250.000,- euro = 50.000,- euro WOZ krediet krijgen.

Hoeveel WOZ krediet kan ik lenen?

Het maximale leenbedrag bij deze leenvorm is € 75.000,-