Senioren hypotheek

hypotheek op hun huis al volledig hebben afbetaald, of die deze hypotheek gedeeltelijk hebben afbetaald en zodoende over overwaarde beschikken. De seniorenhypotheek is geen tweede hypotheek, omdat hij niet naast de bestaande hypotheek komt, maar het is een nieuwe hypotheek met hetzelfde onderpand, die de oude hypotheek opvolgt of vervangt.

Bij deze hypotheek wordt er gebruik gemaakt van de eerder door een hypotheek opgebouwde waarde van het huis, er zijn dus, in tegenstelling tot de andere hypotheken, geen kosten aan verbonden. De hypothecaire lening wordt niet afgelost, maar met een deel van de lening wordt een levensverzekering afgesloten, die direct lijfrente uitkeert. Deze lijfrente kan gebruikt worden om de hypotheekrente te betalen. Daarnaast beschikt de hypotheeknemer over de rest van de lening en dit geld kan worden uitgegeven zonder verdere beperkingen. Gevolg is wel dat het huis, omdat het onderpand is, na overlijden in het bezit van de bank komt.

Wanneer is het verstandig om een seniorenhypotheek af te sluiten?

Voor ouderen die hun huis (nog) niet willen verkopen, maar erin willen blijven wonen en daarnaast een hoger inkomen verlangen, is de seniorenhypotheek een goede oplossing, met als enige voorwaarde dat het huis overwaarde heeft en met als enige nadeel dat het huis na het overlijden niet geërfd kan worden door de nabestaanden zonder dat deze de hypotheekschuld accepteren. Mogelijke alternatieven voor deze hypotheek zijn voor senioren de krediethypotheek en de aflossingsvrije hypotheek.

Dolf Kruize uw persoonlijke adviseur aan huis voor:

  • Hypotheken  onhafhankelijke adviseur van meer dan 40 geldverstrekkers.
  • Verzekeringen
    Alle voorkomende verzekeringen voor particulier en bedrijf.
  • Investeren in groen.
  • Financieringen
    Alle voorkomende leningen.
  • Sparen en beleggen.
  • Employe benefits.